Anlita trädgårdsmästare

Nu börjar solens strålar värma och vi ser hur våra trädgårdar vaknar till liv igen efter vinterns kyla, men hur står det till med ordningen i din trädgård egentligen? Anlita en egen privat trädgårdsmästare för att få ordning och reda på tomten igen.

trädgård (3)

Det blir allt populärare att påta i trädgården, men alla har vi inte gröna fingrar eller ork att springa på olika trädgårdsmässor för att få inspiration – och då kan det vara en god idé att anlita någon som styr upp i trädgården åt en. Den senaste trenden är nämligen just att anlita en PT eller som vi amatörer skulle uttrycka oss: en personlig trädgårdsmästare. På Sveriges radio har man träffat trädgårdsingenjören Per Tjädermark som berättar om hur han och hans kollegor nu under våren har mycket att stå i, för med vårvärmen kommer även de nya trädgårdstrenderna. Och han berättar även om hur deras kunder just gillar konceptet med en egen PT att anförtro sina trädgårdsdrömmar åt och att det som gör att folk främst anlitar dem som PT är för att få en knuff i rätt riktning när man är i startgropen med sin trädgård. Så det här med en personlig trädgårdsmästare handlar egentligen om att man vill få lite hjälp på traven helt enkelt.

Vad gör PT:n?

Idag har vår trädgård kommit att bli en förlängning av vårt vardagsrum, vilket gör att vi inte bara blir mer noggranna med hur vi vill ha trädgården utan vi blir även otåliga med att se resultat. Därför blir det allt vanligare att man köper stora färdigvuxna växter istället för att odla fram egna, vilket tar sin lilla tid. Med andra ord så köper man hellre istället färdiga lösningar med en gång och det är här som PT:n kommer in i bilden. För bara för att man har en färdig paketlösning med träd och buskar som ska upp betyder inte det att det blir mindre jobb, man ska veta vart de ska stå, vilket ljus de behöver och hur mycket vatten som krävs för att rötterna ska leta sig ned i jorden – och det vet en PT. Men en annan anledning att anlita en PT är såklart att PT:n kan inspirera med idéer på vad man kan sätta upp för att man ska trivas i sin trädgårdsoas och sedan hjälpa en att förverkliga detta.