Lär dig sy kläder

Har du tröttnat på att springa omkring i modebutikerna för att hitta rätt sorts klädesplagg? Varför då inte sy dina egna kläder – det är enkelt men lite pillrigt men så fort du lärt dig så kommer du definitivt inte att bli besviken!

Om du vill lära dig att sy egna kläder är det några saker som du behöver köpa in först. Till exempel är det väldigt viktigt att han symaskin, även om det såklart går att sy även för hand men det kommer garanterat ta väldigt mycket tid helt i onödan. Sedan kanske du tror att det är tyg som ska köpas in men så är det inte, först ska du skaffa dig mönster. Mönster till klädesplagg finns i sybutiken och i speciella magasin tillägnade sömnad. Men tänk på att om du är nybörjare så kan det vara bra att börja med något enklare, annars är det lätt att det blir en aning övermäktigt och att du inte slutför ditt syprojekt.

Så ska du göra steg för steg

Innan du börjar sy för glatta livet kan det vara bra att ha lite koll på i vilken ordning allt ska ske, och det är något som Svenska Yle skrivit om och här är deras tips från syskolan de har:

  1. Välj mönster och titta på mönsteröversikten som visar vilka tyger du kan använda just till detta plagg,
  2. Dubbelkolla alla mått och läs beskrivningen noga eftersom denna berättar hur du lägger mönstret och vad du ska tänka på under arbetets gång.
  3. Lägg mönsterpapper och rita av mönstret i din storlek och glöm inte att alltid lägga till sömsmån, säkerställ också att alla anvisningar ritas av korrekt till exempel om det ska vara vikt kant och i vilken riktning tyget ska ligga för just denna mönsterdel.
  4. Skriv vilken mönsterdel som är vad annars kan det snabbt bli rörigt!
  5. Klipp ut alla mönsterdelar och räkna så du har fått med alla och inte saknar någon del.
  6. Lägg ut alla delarna på tyget du ska sy plagget av och försök vara så sparsam med tyg som möjligt för att inte slösa och fäst fast med nålar innan du klipper i tyget.
  7. Klipp nu ut tygdelarna och använd textilkrita för att föra över alla ritade delar från mönsterpappret på tyget så du inte blandar ihop dem.
  8. Sy ihop plagget enligt anvisningarna.
  9. Klart!