Gör-det-själv-trenden större än någonsin

Att göra saker själv blir bara mer och mer populärt. Det är delvis väldigt kul att fixa saker själv, men man sparar också på plånboken och miljön genom att laga, fixa och göra om gamla saker.

3582626-portrait-of-female-dressmaker

Den så kallade DIY-trenden kommer alltså mer och mer. DIY står för ”do it yourself” och översätts till gör-det-själv på svenska. Inom alla områden ska man göra saker själv och detta gäller även i inredningen till exempel. I en artikel i Västerviks-Tidningen kan man läsa om en inredningsmässa där det berättas om att man ska laga möbler och måla om dem själv. Förutom att det är kul att göra saker själv så är det även hållbart. Istället för att köpa nya möbler när man tröttnat på dem eller när de har gått sönder, kan man istället måla om dem eller laga dem.

Gör om dina kläder

När det kommer till kläderna är gör-det-själv-trenden även aktuell. Det finns mängder av olika sidor på nätet där man kan läsa om hur man gör och fixar om kläder själv, och även på Youtube kan man hitta flerstegsguider. På SMP kan man till exempel få en del gör-det-själv-tips på hur man fixar sina kläder. Vill man till exempel ha markerade axlar på ett plagg, kan man göra såhär:

  • Hitta en jacka eller kavaj som du tycker om. Man kan till exempel hitta en på secondhand om man inte vill lägga massa pengar på den.
  • Axelvaddar kan man köpa billigt på syhandlaraffärer och känner man sig extra pysslig kan man enkelt göra ett par själv med skumgummi och tyll.
  • När man ska sy dit axelvaddarna börjar man med att sprätta upp fodret i axlarna på plagget och här gäller det att vara försiktig.
  • Lägg sedan axelvadden på plats och sy fast den i sömsmånen på plaggets insida. På så sätt syns det inte på utsidan. Man kan antingen sy fast vadden för hand eller sy en raksöm med symaskin längs med sömsmånen.
  • Sedan är det bra om man provar plagget så att axelvadden ligger som den ska.
  • Sy igen fodret efter en provomgång och det gör inget om det inte ser helt perfekt ut eftersom att resultatet ändå inte syns på framsidan.

Letar man efter tyger och tillbehör för att sy egna kläder eller fixa till sina gamla, kan man besöka Skapamer.se.

Fixa cykeln på egen hand

Man kanske kan tro att DIY-trenden är begränsad till möbler och inredning, men så är inte fallet. Det är även populärt att fixa elektronik, bilen eller cykeln helt själv. Att lämna in sin cykel på service kostar runt 500 kronor men det mesta kan man faktiskt göra själv. Man kan börja med att tvätta cykeln genom att använda vatten, bilschampo och en trasa. Man bör dock vara lite försiktig med oljade delar. Den gamla oljan och smuts kan man skrubba bort med en torr stålborste. Nästa steg är att lägga på ny olja, till exempel kedjevax eller teflonolja. För att avsluta kan man gnida in lackade delar med lite bilvax som både skyddar cykeln och gör den fin och blank. Det kan vara bra att kontrollera om däcken är i gott skick, om fälgar och ekrar ser raka ut och testa om alla växlar fungerar bra. Läs mer.