Scrapbooking vanligare i Sverige

En hobby som kommer från USA men som blir alltmer poppis i Sverige är scrapbooking. Scrapbooking innebär att man pyntar och dekorerar sitt fotoalbum med allt från roliga texter, till dikter, klistermärken och biljetter.

86091-construction-paper

Den som fotograferar mycket har förmodligen någon gång samlat sina bilder i ett fotoalbum eller en fotobok. Det är verkligen superkul att ha ett ställe där alla ens bilder och minnen finns sparade och som man kan kolla genom precis när man vill. Men för att göra fotoalbumet ännu roligare än vad det redan är, kan man pynta det och skriva roliga texter till bilderna – så kallad scrapbooking.

Bli mer poppis i Sverige

Scrapbooking kommer från USA och är en utav de absolut största hobbyer som finns där. Ursprungligen kommer det dock från det viktorianska England, där det var väldigt vanligt att dekorera album. Det går ut på att man sätter in en massa andra saker än bara foton i ett fotoalbum. Man kan exempelvis sätta dit biljetter, dikter, klistermärken och en massa andra saker. Det är meningen att man på egen hand ska klippa ut, klistra och sätta in sakerna och det är verkligen pyssligt och kul. På ltz.se kan man läsa om att intresset för scrapbooking börjar bli större även i Sverige. Det är dessutom många fler killar som är intresserade av det än tidigare. Från början var scrapbooking en typisk ”tjejhobby” som flest kvinnor ägnade sig åt.

Finns mängder av material och tekniker

I och med att scrapbooking blivit så poppis, har marknaden för produkter att skrappa med blivit mycket större. I dagsläget kan man verkligen köpa allt man kan tänka sig och det finns en mängd tekniker och material att använda sig av. Men för att det ska bli kul gäller det att man utgår från vad man själv tycker om och har hemma, annars blir det inte personligt. Inget slår ju att ta fram ett riktigt gammalt familjefoto och utgå ifrån nostalgin som förmodligen bubblar upp när man ska scrapbooka. Det gäller också att man använder material som åldras väl så att man kan ha sin scrapbook hela livet.